Tražiti
Izbornik

Ti si ovdje: Uvod Blog Kakvo svjetlo odabrati za kupaonicu? Kompletan vodič

Kakvo svjetlo odabrati za kupaonicu? Kompletan vodič

Kupaonica obično nema pristup dnevnom svjetlu, pa se oslanja na umjetnu rasvjetu. Savjetovat ćemo Vas koju kupaonsku rasvjetu odabrati i kako je pravilno postaviti.

Kupaonica obično nema pristup dnevnom svjetlu, pa se oslanja na umjetnu rasvjetu. Ovo mora biti funkcionalno kako biste se ujutro mogli jasno vidjeti u zrcalu, ali idealno i opuštajuće kako biste mogli uživati u opuštajućem tuširanju ili kupki kada se navečer vratite kući. Tada sve u kupaonici dodatno otežava stalno prisutna vlaga. Kako onda sve to shvatiti? Savjetovat ćemo Vas koju kupaonsku rasvjetu odabrati i kako je pravilno postaviti.

Koliko svjetla trebate u kupaonici

Idealan broj i snaga svjetla ovisi o veličini i rasporedu Vaše kupaonice. Kako biste imali dovoljno osvjetljenja, trebali biste se upoznati s vrijednošću koja se zove lumen - to označava intenzitet svjetlosti. Sigurno ćete pronaći ovaj parametar u nekom od boljih svjetala.

Otprilike 200 lumena po kvadratnom metru navedeno je kao idealno za kupaonicu. Dakle, ako Vaša kupaonica ima npr. 10 četvornih metara, potrebno joj je najmanje 2000 lumena.

Međutim, ovo je samo minimum, budući da su kupaonska svjetla često namjerno usmjerena u zid ili prekrivena kako bi se zaštitila od vlage. Stoga birajte jača svjetla kod kojih možete podešavati intenzitet svjetla.

SAVJET: Prije nego počnete birati određena svjetla, saznajte koliko prekidača možete smjestiti u svoju kupaonicu. Ali, ne morate se potpuno ograničiti. Ako broj prekidača nije dovoljan, još uvijek imate mogućnost ožičenja više svjetala ispod jednog prekidača. Ali onda ćete ih zajedno paliti i gasiti. Druga mogućnost je da odaberete svjetiljku s ugrađenim prekidačem i uključite je izravno u struju.

3 vrste kupaonske rasvjete

S obzirom na funkciju i položaj kupaonska svjetla se mogu podijeliti u tri vrste:

  • stropna rasvjeta
  • osvjetljenje ogledala
  • dekorativna rasvjeta

Pogledajmo ih sve pobliže.

Stropna rasvjeta za kupaonicu

Centralna stropna svjetiljka trebala bi osvijetliti cijelu kupaonicu . Tako da ako dođete po nešto u ormarić u kutu sobe, to možete pronaći bez puno problema. Također će olakšati čišćenje, pri čemu nećete morati uključivati i isključivati višestruke prekidače da biste dobili dobar pregled svih kutova.

Reflektori su trenutno praktični i moderni . U velikoj kupaonici bolje će raspršiti svjetlost, a u maloj neće vizualno smanjiti prostor. Pogotovo ako odaberete ugradbene reflektore u zid (strop).

                             Stropni reflektori bolje raspršuju svjetlost i vizualno povećavaju prostor.

Osvjetljenje ogledala

Stropna svjetla stvaraju sjene na licu. Zato je važno postaviti svjetla i sa strane ogledala, tako da Vam ona direktno osvjetljavaju lice . Inače se jednostavno nećete moći pravilno našminkati ili obrijati.

Oprez! Svjetlo iznad ogledala nije dovoljno, ono mora biti postavljeno s obje strane.

Idealno rješenje je LED ogledalo s ugrađenim LED trakama . Ogledalo će savršeno osvijetliti Vaše lice, a u isto vrijeme bit će moderan dizajnerski komad. Stvorit će ugodnu atmosferu u Vašoj kupaonici i dati joj dašak luksuza.

U našem asortimanu pronaći ćete visokokvalitetna četvrtasta i okrugla LED ogledala koja možete prilagoditi svojim zahtjevima . Možete odabrati veličinu, boju osvjetljenja, vrstu prekidača i dodati niz pametnih dodataka kao što su vremenska stanica, zvučnik za glazbu ili čak grijanje kako biste spriječili zamagljivanje ogledala. Ovo će Vaše ogledalo učiniti pametnim, modernim elementom kupaonice.

Provjerite našu ponudu LED ogledala s pametnim dodacima.>>

Dekorativna kupaonska rasvjeta

Dekorativna rasvjeta obično se postavlja oko kade ili tuš kabine, na ormarić ispod umivaonika ili u nišu (udubljenje u zidu). Nema temeljnu funkciju u kupaonici, pa uglavnom ovisi o Vašim željama i mašti.

LED trake su najčešći izbor. Ipak, pobrinite se da imaju dovoljnu zaštitu od vlage . Rasvjeta u neposrednoj blizini kade ili tuša trebala bi imati minimalnu ocjenu zaštite od IP 65. Zaštitu od svjetla i sigurnost razmatramo dalje u članku.

Dekorativna rasvjeta može poslužiti i kao opuštajuća rasvjeta ako se želite opuštajuće okupati. Ali u tu svrhu možete koristiti i LED ogledalo jer sami možete podešavati intenzitet svjetla.

Koju boju svjetla odabrati za svoju kupaonicu?

Boja svjetla može značajno promijeniti atmosferu kupaonice. Na izbor su tri boje:

  • topla (2700 - 3400 Kelvina)
  • neutralna (3500-4900 Kelvina)
  • hladna (5000 - 7000 Kelvina)

Idealno je kombinirati ove boje. Odaberite neutralnu ili hladnu stropnu rasvjetu kako biste izazvali osjećaj čistoće. Za osvjetljenje zrcala prikladne su i neutralne ili hladne boje . Neutralna će Vam pomoći da vidite najrealnije nijanse Vašeg lica, dok će hladna otkriti intenzitet Vaše šminke. Topla svjetlost je najbolja za opuštanje i odmaranje. Pogodna je za prostor za kadu ili tuš.

Ali, ova su pravila samo opća. Najvažnije je koja Vam boja svjetla odgovara.

Mislite na sigurnost

Svjetla su izložena visokoj vlažnosti u kupaonici. Stoga moraju imati dovoljnu zaštitu kako bi spriječili električni udar.

Stupanj zaštite svjetla određen je IP vrijednošću. Ima dvije znamenke od kojih svaka označava različitu vrstu otpora:

  • Prva znamenka označava stupanj zaštite od ulaska stranih tijela - mehanička otpornost.
  • Druga znamenka označava stupanj zaštite od prodora vode.

Dakle, koliko zaštite trebaju imati svjetla u kupaonici? Odaberite svjetla oko ogledala i na stropu s IP 33 ili višom zaštitom te svjetla u neposrednoj blizini kade ili tuša s najmanje IP 65.

Volite li dizajnerska i praktična LED ogledala s pametnim dodacima? Pregledajte cijeli asortiman od više od 25 dizajna i skrojite svoje ogledalo prema svojim željama.

Pogledajte LED ogledala. >>

Natrag na pregled

Gore