Tražiti
Izbornik

Ti si ovdje: Uvod Blog Kako zalijepiti zrcalo na pločice? Kompletna uputstva

Kako zalijepiti zrcalo na pločice? Kompletna uputstva

Pričvršćivanje zrcala na zid nije previše komplicirano. Ako želite izbjeći bušenje pločica, vrijeme je da ih zalijepite. Kako pravilno zalijepiti zrcalo na pločicu? Savjetovat ćemo vas na što se pripremiti i kako to učiniti sa savršenim i prije svega pouzdanim rezultatom.

Čime zalijepiti zrcalo na pločice

Imate tri mogućnosti, a to su dvostrana traka, ljepilo ili silikon. Pogledajmo ih sve pobliže.

Dvostrana traka

Prednost dvostrane trake je brzina i čistoća procesa lijepljenja. Provjerite ima li dovoljnu nosivost i je li prikladna za vlažna okruženja. Najbolje rješenje je pjenasta traka koja se može nositi s manjim neravninama, kompenzirati manje udarce i lako se uklanja ako promijenite raspored sa zrcalom. Što je veća gustoća pjene, veća je nosivost trake.

Trake prikladne za lijepljenje zrcala možete pronaći kod marki kao što su TESA, CEYS Blue Tape ili Den Braven. Na primjer, traka TESA 4952 ima gušću pjenu, bolje prianjanje i trenutno se lijepi. Osim toga, otporna je na promjene temperature i vlage. Nemojte štedjeti na traci kako biste bili sigurni da drži zrcalo.

Ljepilo za zrcala

Najsigurnije rješenje je ljepilo namijenjeno posebno za zrcala, najčešće na bazi akrila. Možete se pouzdati da u njima nema tvari koje bi mogle oštetiti zrcalo. Ova ljepila su tvrđa, ali se i nešto sporije suše, pa treba duže držati i fiksirati zrcalo prilikom lijepljenja.

Također možete koristiti takozvana MS polimerna ljepila, koja su u osnovi dva u jednom ljepilo i brtvilo. Ova ljepila imaju visoko početno prianjanje i držat će čak i teža zrcala. Posegnite na primjer za UHU Montage MS polymer, Bison Poly Max ili Mamut Glue High Den Braven.

Pazite da ljepilo ne sadrži acetate koji, reagiraju s površinom zrcala. Stvorili bi crne mrlje.

Silikon

Treća opcija je lijepljenje silikonom. To stvara čvrstu i fleksibilnu vezu koja pouzdano odolijeva vodi i temperaturnim razlikama. No, kao i kod zrcala, čuvajte se acetata, kojih ima, primjerice, u sanitarnom silikonu. Idealan izbor je neutralni silikonski alkoksi. Silikon je također prikladan za grube, neravne površine, ali to su iznimke za pločice.

Dakle, što odabrati?

Ako lijepite zrcalo na neravnu površinu, potrebno je kombinirati snagu ljepila ili silikona s dvostranom ljepljivom trakom. Za glatke pločice pouzdano će biti dovoljan samo jedan od ovih načina lijepljenja. Međutim, ako koristite ljepilo ili silikon, zrcalo morate pričvrstiti dok se spojevi ne osuše.

Ako popravljate veća i teža zrcala, kao što su naša LED zrcala po narudžbi Artalo, najpouzdanije je vješanje na kuke. Iako nećete izbjeći bušenje, bit ćete sigurni da će zrcalo ostati na mjestu. Sav pribor za montažu je uključen.

Prije nego počnete lijepiti zrcalo

Pločice na koje ćete lijepiti zrcalo potrebno je dobro očistiti. Prvo se riješite prašine, a zatim ih očistite kemijskim sredstvom za čišćenje. Ne smije sadržavati tvari na bazi ulja kako bi se spriječilo isušivanje ruku; umjesto toga, morate odmastiti površinu. Zaboravite na Jar, Pur ili Cif.

Tehnički benzin, perkloretilen ili tehnički alkohol su idealni jer će ukloniti masnoću, prljavštinu i vlagu s površine. Zalijepljenu površinu zrcala također temeljito očistite odgovarajućim nježnim deterdžentom.

Kako zalijepiti zrcalo za pločice

Sve je spremno i možemo krenuti s lijepljenjem! Pogledajmo postupak lijepljenja dvostranom trakom, a zatim ljepilom ili silikonom.

Lijepljenje zrcala dvostranom trakom

S trakom je to jednostavan i čist posao. Postavite zrcalo na ravnu površinu i zalijepite ga u smjeru u kojem zrcalo visi - okomito. Nanesite ga s obje strane od gornjeg ruba zrcala skroz prema dolje, a nekoliko trakica u jednakim razmacima nanesite na sredinu zrcala. Odaberite količinu trake prema nosivosti. Zatim samo čvrsto pritisnite zrcalo uza zid i gotovi ste. Traka se trenutno lijepi.

Lijepljenje zrcala ljepilom ili silikonom

Ovdje ćete imati još malo posla. Nanesite ljepilo na poleđinu zrcala u točkicama u obliku mreže u pravilnim razmacima. Ostavite centimetar ili dva slobodno sa strane. To je zato što kada se zrcalo pritisne na zid, površina ljepila će se povećati i može prijeći preko rubova.

Za veća zrcala ili kada koristite ljepila ili brtvila koja se duže suše, dobro je učvrstiti pričvršćivanje s nekoliko traka dvostrane trake. Ako nemate traku, zrcalo je potrebno podupirati dok se ljepilo ili silikon potpuno ne osuše. Za potporu možete koristiti stolicu ili drvene letvice. Međutim, to može biti problem za zrcalo iznad umivaonika. U svakom slučaju, nakon pritiska zrcala na zid, pričekajte minutu i držite ga na mjestu.

I gotovi ste!

Još niste pronašli savršeno kupaonsko zrcalo? Provjerite našu ponudu Artalo LED zrcala. Izrađujemo ih prema vašim specifikacijama, a uz njih možete odabrati niz pametnih dodataka.

Natrag na pregled

Gore