Tražiti
Izbornik

Ti si ovdje: Uvod Blog Kako očistiti i savršeno ispolirati zrcalo

Kako očistiti i savršeno ispolirati zrcalo

Otisci prstiju, mrlje od paste za zube, tragovi kapanja... Zrcala mogu podnijeti puno. I nije ih lako učiniti besprijekornima. Zato smo sastavili popis provjerenih metoda za savršeno čisto i ulašteno zrcalo.

Oprezno s vodom

Čišćenje običnom vodom nije loše, ali pazite da je ne koristite previše. Pogotovo ako vaše ogledalo ima okvir, voda ne bi smjela ulaziti u njega. Ogledala s okvirima također vole imati prašinu na donjim uglovima, koju ćete samo raširiti prilikom čišćenja. Najbolji način da ga se riješite je starom četkicom za zube.

Nakon mokrog čišćenja zrcalo odmah temeljito osušite- osobito rubove. Za to je idealna krpa od mikrovlakana. Papirnati ručnik ostavio bi tragove, frotir bi razvukao prljavštinu.

Nakon čišćenja vodom, zrcalo će još trebati dobro ispolirati. Reći ćemo vam kako to učiniti na kraju ovog članka.

Koji su proizvodi prikladni za čišćenje zrcala

Ako je zrcalo jako prljavo i voda ne odgovara, pomoći će vam sredstva za čišćenje. No, izbjegavajte sredstva za čišćenje prozora i stakla. Često sadrže spojeve na bazi klora koji će nepovratno oštetiti zrcalo, kao i sapun koji ostavlja tragove. Prikladna su sredstva za čišćenje na bazi alkohola ili pjena s nanotehnologijom  dizajnirana posebno za čišćenje zrcala.

Za čišćenje možete koristiti i sodu, ocat ili limun

Čak vam i uobičajeni sastojci koje možete pronaći kod kuće mogu pomoći u čišćenju zrcala. Baš kako su to nekada radile naše bake. Voda i limun pomoći će vam u uklanjanju kamenca, ali neće baš očistiti prljavštinu. Za to je bolji vinski ocat ili soda bikarbona. Samo pomiješajte vinski ocat pola-pola s vodom, sodu bikarbonu sa samo nekoliko kapi vode da napravite kašu. Ali pazite da se soda otopi. Abrazivno je i moglo bi izgrebati ogledalo.

Uz sva ova domaća sredstva za čišćenje pazite da ne dođu u dodir s rubom zrcala. Njihova kiselost bi ih mogla oštetiti.

Kako savršeno ispolirati zrcalo

Već znamo kako očistiti zrcalo, sada je vrijeme da ga dobro ispoliramo. Siguran sam da ste čuli za poliranje zrcala novinama. Ali to nije idealno rješenje. Kad se novine smoče, mogu ispustiti tintu i nepovratno oštetiti zrcalo. Njegovi oštri rubovi učinit će zrcalo osjetljivim na ogrebotine. Dakle, što koristiti? Najbolji način za poliranje zrcala je krpom od mikrovlakana.

Zatim upotrijebite sljedeće kao sredstvo za poliranje:

  • voda napola pomiješana s octom,
  • jedno od sredstava za čišćenje i poliranje koje smo gore opisali u trgovini,
  • obični alkohol.

Presavijte krpu od mikrovlakana dvaput na pola kako biste dobili nekoliko čistih područja. Kad se dio zaprlja ili previše smoči, okrenite ručnik. To će vam dati najsavršeniji rezultat. Zatim cijelo zrcalo zamaglite proizvodom koji ste odabrali (ali nemojte pretjerivati) i sustavno polirajte od gornjeg lijevog kuta prema desno i polako prema dolje.

Zvuči trivijalno, ali vidjet ćete razliku kada zrcalo bude sjajilo kao nikad! Na isti način možete polirati i staklo u tušu ili staklenom stoliću za kavu.

SAVJET: Za LED zrcala možete odabrati praktično grijanje kao pametan dodatak. Na taj način se zrcalo neće zamagliti. Nećete morati brinuti o mrljama od kapljica vode.

Natrag na pregled

Gore